Toma necredinciosu`


4b1f.jpg

Citeam zilele trecute Codul lui Da Vinci – o carte evident interesanta – si mi-am dat seama ca intr-adevar suntem foarte departe de o gandire naturala, mai mult chiar, ne incastram comportamentul in reguli create artifical dupa bunul plac al unor indivizi cu intentii cel putin dubioase.
Deasemenea, m-a atras partea de analiza istorico-religioasa si incercarea de a ridica valul de intuneric asternut de Biserici peste ochii oamenilor ca mine (de rand). Oare cat din ceea ce citim in Biblie este adevarat, cat este fals, cat este exagerat (cu buna-stiinta<rea-vointa> / din necunoastere ?!).
Oare dupa atitea mii de ani, dupa atatea secole de progrese tehnologice, zeci de ani de descoperiri stiintifice care mai de care mai revolutionare, dupa ani de cautari, dezbateri si dispute legate de arhaismul religiilor, de antagonismul lor intr-o lume moderna, dupa toate astea noi mai avem fete bisericesti care practica ritualuri criminale de exorcizare… Saptamana asta s-a pus in scena la Iasi o piesa a Alinei Mungiu, n-am vazut-o in schimp din recenzii am inteles ca este vorba de o alegorie; in schimb bisericile ortodoxe si catolice de la noi si-au dat mana pentru a condamna o lucrare laica, o piesa de teatru… o lucrare de arta in definitiv !!!
Intrebarea este: asa va fi si peste alti 2000 de ani? Dupa ce vom lua contact cu 5000+ rase de extraterestri biserica va modifica Biblia si va spune ca Dumnezeu defapt i-a creat si p`aia da a uitat sa noteze in jurnal ?!!?

3 thoughts on “Toma necredinciosu`

  1. Nu cred ca au legatura credinta si Biblia cu ritualul, biserica si traditia. La fel cum nu cred ca in Biblie e un singur cuvant gresit sau mincinos sau aiurea. In schimb traditiile oamenilor si „bisericile istorice” au sucit mult credinta si adevarul, ajungand pana acolo incat sa se substituie Divinitatii in multe cazuri pretinzand ca ei stiu „ce-i place lui Dumnezeu” si ce nu. Cred ca Dumnezeu are destul simt al umorului cat sa distinga intre fictiune si Biblie (apropo de Alina Mungiu, Saramago sau Dan Brown) – si sa se amuze de incercarile noastre de a ridica „valul necunoasterii” numai pentru a gasi dedesubt un alt val.🙂

    Mi-am permis sa comentez pentru ca mi-a placut blogul tau, peste care am dat intamplator navingand din „friend” in „friend”.

  2. Exista o legatura intre Biblie si Biserica, exista o legatura intre credinta si ritual, intre traditii si ritualuri, si intre oricare dintre ele luate in parte. Cei drept Biblia si Biserica sunt nou venite in acest angrenaj mistic, dar au recuperat cu ravna distanta, si se erijeaza acum in vextor al credintei si in stalpi ai societatii. Tocmai de-aici deriva atitudinea mea vis-a-vis de respectiva institutie si mult laudatul sau copil, Cartea Sfanta. Nu sunt decat niste produse (invechite si depasite moral) ale omului, nicidecum ale unui Dumnezeu, ca entitate omnipotenta. Incercarea Bisericii de a se prezenta drept unic vanzator de bilete cu destinatia Eden este deci lamentabila.

    P.S. Care a fost drumul tau pana aici ? sunt curios🙂

  3. Hmm … imi mentin rezervele cu privire la Biblie, pe care o vad mai degraba ca pe o Carte intr-adevar Sfanta (uneori) gresit folosita si inteleasa decat ca pe un produs al bisericii. Insa ai dreptate la partea cu vanzarea biletelor catre Eden.

    Cum am ajuns la blogul tau? Si eu m-am intrebat. Am incercat sa refac traseul, da’ sincer, nu mai stiu de la cine am pornit!!🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s