Periferice potrivite pentru sisteme potrivite


În ultimii ani, fenomenul IT a luat amploare şi în România şi nu ar fi o exagerare să spunem că astăzi mulţi dintre noi îşi petrec mare parte a timpului în faţa monitorului. Fie că este vorba despre sistemul pe care îl folosim la birou sau despre calculatorul de acasă cu ajutorul căruia ne relaxăm seara în faţa unui film sau a unui joc bun, căutăm mereu să ne îmbunătăţim traiul în toate privinţele şi prin orice mijloace, iar acest lucru este valabil şi în domeniul IT. Când vine vorba despre interacţiunea cu un PC, perifericele joacă rolul principal prin însăşi natura lor. De aceea, vom încerca în continuare să vă prezentăm câteva opţiuni deloc de neglijat pentru calculatorul dumneavoastră. Însă atunci când vorbim despre tastatura sau mausul potrivite pentru un calculator, trebuie să ştim mai întâi despre ce fel de calculator este vorba. Pentru aceasta, vom arunca o privire de ansamblu asupra diferitelor tipuri de PC-uri.

Cu toţii cunoaştem importanţa procesorului în configuraţia unui calculator şi suntem toţi conştienţi de faptul că o cantitate mai mare de memorie este benefică pentru buna funcţionare a acestuia. Calculatoarele se pot clasifica după multe criterii şi pot fi împărţite în felurite categorii în funcţie de puterea de calcul, de producătorul procesorului etc. Dar poate că cea mai intuitivă şi folositoare împărţire se face în funcţie de utilizarea sa.

Privind lucrurile din această lumină, se disting trei categorii de calculatoare: cele pe care le folosim la birou pentru a ne uşura munca de zi cu zi, cele pe care le folosim acasă pentru digitizarea momentelor de relaxare şi cele întalnite cel mai des în cyber-café-uri. În continuare, le vom denumi generic sisteme office, sisteme home şi, respectiv, sisteme gaming.

Este foarte important de ştiut la ce îţi foloseşte calculatorul – nu tot ceea ce îţi este imperios necesar pentru un sistem gaming este folositor şi pentru unul office. La fel, nu tot ce este bun pentru un sistem office este îndeajuns de bun pentru unul home. Este evident că pentru gaming e indispensabil un sistem audio 5.1, fără de care sunetul în jocuri ar fi inutil, dar oare cine îşi permite să aibă în jurul biroului de la serviciu 4 sateliţi şi un subwoofer poziţionaţi către colegi? Perifericele nu mai reprezintă doar extensii trebuincioase, dar de rang secundar – astăzi, tastaturile au ajuns la un nivel de dezvoltare incredibil cu doar câţiva ani în urmă, iar mausurile, de exemplu, înglobează la fel de multă tehnologie ca un monitor. Bineînţeles că perifericele nu fac altceva decât să se înscrie în trendul ascendent al lumii IT, însă progresele ultimilor ani sunt cu adevărat remarcabile.

Înainte de a intra în detalii, ar trebui să stabilim ce produse intră în categoria perifericelor, pentru a avea o imagine mai clară a ceea ce urmează să fie prezentat. Comune tuturor celor trei categorii de sisteme, tastaturile şi mausurile sunt, după cum spuneam şi mai sus, cele mai elocvente exemple ale evoluţiei din acest domeniu. Laser şi wireless nu mai sunt de ceva vreme termeni din literatura SF, ba din contră, ne lovim zilnic de ei şi, mai nou, gasim si in Romania un sistem audio wireless Logitech Z-5450. Putem spune, fără teama de a greşi, că viitorul a început deja.

Sistemele office sunt omniprezentele staţii de lucru de pe biroul fiecăruia dintre noi şi, probabil, indispenabilul companion al zilelor noastre. Oare mai foloseşte cineva maşini de scris? Sistemele office sunt folosite într-o combinaţie foarte diversă de hardware şi software, deoarece presupun şi cele mai diverse întrebuinţări – de la editare text până la modelare 3D, de la verificarea email-ului până la editarea grafică. Programe de contabilitate, de monitorizare, de calcul tabelar, editoare audio sau video – toate pot fi folosite în mediul office. Prin urmare, sistemele office presupun o multitudine de utilizări, iar versatilitatea este caracteristica lor definitorie.

Spaţiile de birouri se aglomerează constant peste tot în lume, iar calculatoarele îşi aduc şi ele contribuţia prin însăşi numărul lor, dar şi prin miile de kilometri de cabluri răspândite peste tot. Tocmai de aceea kit-ul wireless tastatură/maus Genius TwinTouch Luxmate este accesoriul ideal pentru un sistem office. Cu un design modern, taste silenţioase şi controale office & multimedia integrate, Luxmate se recomandă ca o bună alegere pentru biroul tău, iar mausul cu care este livrat kit-ul, deşi nu excelează din nici un punct de vedere, nu are nici puncte slabe evidente. Nici tastatura Digital Media Pro de la Microsoft nu este o opţiune de neglijat, dacă luăm în calcul atât aspectul ergonomic, cât şi posibilităţile de a customiza deja omniprezentele butoane cu funcţii multimedia. Adăugăm şi un maus Standard Wireless Optical, tot de la Microsoft, şi avem o combinaţie perfectă pentru orice sistem office.

Mulţi dintre noi lucrează mai bine ascultându-şi muzica preferată, însă unui calculator de birou i se potriveşte cel mai bine o pereche de căşti. Acestea poartă şi un nume: Sennheiser PC130. Sunt perfecte şi pentru audiţii muzicale şi pentru convorbiri tip VoIP, fiindcă microfonul din dotare filtrează zgomotele din jur. Dacă situaţia o permite, un sistem audio stereo poate fi o alegere înţeleaptă; de aceea, noi vă recomandăm, ca soluţie alternativă pentru un sistem office, boxele Altec Lansing 120i – o dovadă clară că mărimea chiar nu contează.

Imprimanta şi scanerul completează de minune suita de periferice destinate unui sistem office, iar imprimanta laser Xerox Phaser 3117, cu o viteză de 17 pagini pe minut, este o soluţie la îndemână pentru cei care vor să printeze documente alb-negru. Nici HP LaserJet 1020 nu este mai prejos, având o rezoluţie de 1200 de dpi şi o viteză de 15 ppm. Scanerul OpticPRO 1248 de la Plustek completează lista perifericelor destinate digitizării documentelor având senzorul CCD capabil de o rezoluţie de 600×1200 de pixeli şi cu o adâncime de culoare de 48 de biţi.

Revenind la categoriile de calculatoare, ajungem la sistemele home, cele din apartamentul sau casa fiecăruia, calculatorul pe care majoritatea îl folosesc pentru a-şi asculta melodiile preferate, pentru a vedea ultimul film apărut (pe suport DVD original, evident), pentru o sesiune de chat sau – mai nou – pentru a-şi ţine un jurnal online. Fără a avea mari pretenţii în privinţa performanţelor, cu toţii suntem mai exigenţi în ceea ce priveşte calculatorul personal, exigenţă ce se răsfrânge şi asupra alegerii perifericelor aferente.

Alegerea tastaturii perfecte pentru un sistem home diferă în funcţie de preferinţele fiecăruia, însă Logitech Internet PRO Keyboard impresionează plăcut pe oricine prin funcţionalitate şi ergonomie, oferind astfel confortul necesar relaxarii active. Şi cum elveţienii creează doar lucruri de calitate, ne permitem să mai facem o recomandare purtând semnatura lor: Logitech Click!. Are tot ce-i trebuie: 2 butoane, rotiţă scroll, un al treilea buton cu funcţie setabilă şi nimic în plus, însă calitatea mausului respectă standardele ridicate ale elveţienilor.

Sistemul audio de acasă nu poate avea mai puţin de 2 sateliţi şi un subwoofer – fără de care filmele nu ar mai avea acelaşi farmec -, iar Logitech nu se dezminte şi ne oferă o soluţie şi pentru această problemă. Sistemul 2.1 Logitech Z-3 este multipremiat de jurii şi apreciat de noi, utilizatorii, datorită înaltei definiţii a sunetului şi profunzimii başilor. Finisarea nu lasă nimic de dorit, astfel că şi din punct de vedere estetic Z-3 este perfect pentru familia ta. Pentru cei cu „gusturi” sonore mai complexe, Genius a creat SW-5.1 Home Theater. Aşa cum îi spune şi numele, este un sistem audio destinat în principal pasionaţilor de filme la purtător. Puterea totală însumată a celor cinci sateliţi şi a subwoofer-ului ajunge la 120W RMS.

Când vorbim despre sisteme home, nu se poate să nu trecem pe listă şi un webcam pe care tot Genius ni-l furnizează. VideoCam Trek – căci despre el este vorba – nu are performanţe uimitoare, însă poate face faţă cu succes conferinţelor video, fiind ideal pentru cei care nu dispun de o conexiune broadband. Nu în ultimul rând, HP şi Epson ne propun fiecare câte o imprimantă perfectă pentru nevoile „casnice”. PSC 1510 şi, respectiv, Stylus CX 3650 sunt multifuncţionale create pentru utilizatorii casnici, înregistrând performanţe bune la preţuri accesibile. PSC 1510 este capabilă de o viteză de printare de 20 ppm alb-negru şi de o rezoluţie de 4800 x 1200 dpi color. CX 3650, deşi are o viteză mai mică (5 ppm), poate printa cu o rezoluţie de până la 5760 x 1440 dpi.

În cele din urmă, ajungem să vorbim şi despre sistemele gaming, evident, cele mai performante dintre toate categoriile enumerate. Pasionaţii jocurilor au şi ei gusturi variate, însă, în general, preferinţele lor concordă în privinţa componentelor de ultima generaţie, a gigahertzilor în număr cât mai mare şi a celor 32 pixel-shaderi care trebuie neaparat să se regăsească în configuraţia calculatorului. Perifericele nu fac nici ele excepţie – un maus fără cel puţin 1500 dpi nu mai prezintă astăzi interes pentru majoritatea gamerilor.

Logitech este binecunoscut pentru mausurile sale, fie că este vorba despre mediul office, home sau gaming, însă abia când vine vorba despre cel din urmă, observăm cel mai bine de ce sunt în stare eleveţienii. G7 Laser este ultimul maus lansat de Logitech şi este pretendent la titlul de cel mai bun maus pentru gaming. Nu mai puţin de 2000 dpi şi o acceleraţie de 20 G spun cam tot ce era de spus despre G7. Fratele mai mic al lui G7, pe numele sau Logitech MX 518, reprezintă încă o alegere foarte bună: dispune de 1600 dpi şi de 15 G acceleraţie. Tot Logitech ne oferă şi o tastatură creată special pentru gameri – G15 – şi dotată cu 18 taste configurabile în funcţie de joc.

Sistemul audio, de asemenea premiat, pe care vi-l recomandăm are 5 sateliţi şi un subwoofer, este creat tot de Logitech, se numeşte Z-5400 şi dispune de certificare THX. Nu mai puţin de 315 waţi reali răzbat din difuzoarele sale, iar raportul semnal zgomot se situează la 95 de decibeli. Ca alternativă avem sistemul Creative 7.1 Inspire T7700. Sistemul generează o putere maximă de 92 waţi reali, dar punctul său forte este tehnologia Creative Multi-Speaker System (CMSS). T7700 se recomandă ca o soluţie pentru cei mai pretentioşi gameri şi, aşa cum era de aşteptat, dispune de indiscutabila calitate oferită de cei de la Creative, dar şi de certificare THX.

Ce ar fi un sistem de gaming fără jocuri? Dintre perifericele destinate acestei plăcute activităţi nu puteam să nu amintim volanul Logitech Vibration Feedback, care, aşa cum îi spune şi numele, dispune de feedback, amplificând senzaţiile din orice simulator auto. Concurentul său este Genius Speed Wheel 3, care beneficiază şi el de aportul vibraţiilor. Ambele se conectează la calculator prin portul USB, uşurând foarte mult folosirea acestora.

Logitech Extreme 3D PRO nu trebuie să lipsească de pe masa nici unui gamer care se respectă. Acest joystick a fost creat special pentru a ne bucura ochii şi pentru a ne mări performanţele în aproape orice joc. Şi de data aceasta, Genius se opune elveţienilor şi ne propune MaxFighter F-31U, joystick ce beneficiază de tehnologie force feedback.

Nu putem să nu includem în această listă şi un webcam. Deja tehnologia GameFace Live dezvoltată de cei de la ASUS nu mai reprezintă o noutate, ci dimpotrivă, a-ţi privi adversarul dintr-un joc prin intermediul webcam-ul pare un lucru foarte firesc acum. Tocmai de aceea am căutat un webcam potrivit pentru aşa ceva şi am găsit în portofoliul celor de la Logitech un webcam foarte bogat în dotări – cu senzor HQVGA de 1,3 megapixeli -, numit QuickCAM Communicate STX . În plus, poate fi folosit împreună cu majoritatea clienţilor de messenger.

Vom încheia aici periplul printre perifericele potrivite fiecărui sistem, nu înainte de a vă reaminti că, din multitudinea de posibilităţi şi combinaţii puse la dispoziţie de producători, am vorbit doar despre câteva dintre ele. Alegerea însă nu se rezumă doar la cele menţionate mai sus. Revin iarăşi cu recomandarea de a se lua în calcul mai presus de orice scopul căruia îi este destinat produsul, de aceea nu ezitaţi să cereţi sfatul specialiştilor !

3 thoughts on “Periferice potrivite pentru sisteme potrivite

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s