De ce CAPTCHA?


CAPTCHA = Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart iar mai pe romaneste sunt imaginile din zona de jos a formularelor web (folosite la crearea conturilor cu precadere) care arata o insiruire de caractere pe care tu trebuie sa le introduci intr-o caseta alaturata.

CAPTCHA, teoretic protejeaza un site (si implicit pe webmaster) de conturile fictive, create in scopuri oneroase create de scripturi automate. Teoretic doar. De la 2-3 caractere usor lizibile, webmasterii au ajuns sa configureze CAPTCHA pentru a cere introducerea a 8-9-10 caractere, ascunse printre umbre si forme geometrice, distorsionate. In anumite cazuri este necesara introducerea doar a unora dintre caracterele afisate. Alteori acestea trebuie introduse in ordine inversa, iar alteori trebuie facute mici calcule pentru a trece de filtrul CAPTCHA.

Site-urile care se respecta, pun la dispozitia utilizatorilor posibilitatea de a auzi caracterele afisate, optiune utila cu precadere persoanelor cu dizabilitati vizuale.

Dar uneori tot mai des, din exces de zel anumiti webmasteri depasesc limitele unei verificari de rutina si ajung sa isi piarda vizitatorii prin utilizarea excesiva a filtrelor CAPTCHA. Mi s-a intamplat chiar sa pierd cateva minute bine, completand si ras-completand un formular din cauza ca nu puteam desebi litera O sau Q de cifra 0.

Domnilor, mai piano !

 

p.s. daca vreti sa implementati un filtru CAPTCHA in site-ul vostru, gasiti un tutorial foarte dragut aici.

2 thoughts on “De ce CAPTCHA?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s