Din nou despre RMGC


Am fost intotdeauna un suporter moderat al proiectului minier de la Rosia Montana, propus de Gabriel Resources. Astazi am participat la conferinta organizata de catre RMGC, ocazie cu care cativa experti in domeniile financiar, fiscal si minier si-au expus punctele de vedere cu privire la impactul economic al proiectului.

Era de asteptat ca vocilecelor ce se opun proiectului sa se faca auzite si cu aceasta ocazie, unele in strada – precum cea a lui Mircea Toma si a altor ong-isti -, altele in sala, prin Remus Cernea si cativa reprezentanti ai mediului academic.

Rezultatul? Acelasi, RMGC vrea sa exploateze, locuitorii din zona (sau cel putin, majoritatea lor) vor locuri de munca, autaritatile locale vor investitii. Pe de alta parte, ONG-urile vor turism in zona, Academia Romana vrea protejarea patrimoniului, iar unii mai visatori vor ca statul sa exploateze singur resursele minerale.

Stau si ma intreb totusi, cat de visator trebuie sa fii sa crezi ca statul poate investi miliarde de dolari intr-o zona in care pana acum nu a putut sa investeasca mii… intr-o perioada in care se imprumuta pentru a platii pensii si salarii. Cat de visator sa fii sa crezi ca statul va investi milioane in dezgroparea a sute de kilometri de galerii romane cand statul nu este in stare sa protejeze sanctuarul de la Sarmizegetusa? Cat de visator poti fi sa crezi ca statul poate sa exploateze singur aurul din Apuseni, cand statul a scos mineritul din lista sa de activiati?

Sunt unii care spun ca nu trebuie scos aurul acum, ca sa mai asteptam 40-50 de ani pana cand se gasesc niste metode mai ecologice de exploatare. Mi-e teama ca in cazul nostru, nu va mai fi nimeni care sa exploateze nici aur, nici argint, la Rosia Montana se moare de foame acum.

Inca mai astept argumente solide impotriva acestui proiect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s