Reporter de crize


După ce a fost lovită, rând pe rând, de criza economică, cea socială și politică (haia€¦ și morală), de valuri de tăieri bugetare și de subtile dar dureroase creșteri de tevea, de inundații, proteste și iarăși proteste -€“ claie peste grămadă -, acest ținut, numit de localnici România dar mai bine cunoscut unora sub denumirea generică de „€œzona dintre Kiev, Budapesta și Sofia” și cotat de băieții de la Moody’€™s cu rating BAA3, cu perspectivă stabilă – ce-o mai fi insemnanad și asta, nu știu! -, acest ținut, cum spuneam, a ajuns să fie victimă unei noi calamități cvasi-naturale, reporterul de crize și varianta sa cea mai actuală, reporterul înzăpezit.

Pentru că transmisiile laiv de la față locului trebuie să surprindă dezastrul la adevărată sa valoare, duduia (sau duduiul, dar, de cele mai multe ori, pe altarul reportajului fierbinte este sacrificată o duduie) înfofolită bine și posesoare de izmene termoizolante se cățăra pe un morman de zăpada și ne relatează (cu vocea întretăiată, natural!) cum că de jur împrejur domnește zăpada. Da, da! Printre gâfâituri și rafale de viscol, reporterul de crize deplânge soarta crudă a țăranului român care n-a fost în stare să-și pună toamna niște murături în borcan, jumări în garniță și ce-or mai avea ceilalți țărani, chiaburi și neplânși, prin cămări.

Cu vocea când șoptită, când isterică, duduia posesoare de microfon îndreaptă un pumn acuzator, în sus, spre zei, apoi spre Capitală, înspre Zeus și slujitorul său credincios (indiferent ce nume ar purta acesta) și către toți cei care în nesimțirea lor trufașă au conspirat să-i fure țăranului lopata cu care, acesta din urmă, urma să-și facă drum spre buda din fundul curții sau spre bodega din mijlocul satului.

Și pentru că reclama trebuie vândută și audiența îndobitocită hrănită cu un flux continuu de informații, imperios necesare unui trăi sănătos, reporterul de crize își păstrează poziția din tranșee troiene, cu greu câștigată în lupta cu reporterii de criză concurenți și transmite din 5 în 5 minute update-uri vitale: sti-mahți… teh-leh-speh’-tah-tori…, sh-au… mhai… deh-pus… doi… cen-thi-meh-tri… deh… zăh-pah-dhă!

NOTĂ: Pamflet scris pentru primul număr al reviste Hyp News.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s