Reversul hiperbolei


Trei povești, trei exemple negative, din păcate, toate trei dintr-o singură zonă a mass-mediei româneşti. Mai întâi, pe la mijlocul lunii februarie, în cadrul unui talk-show de pe Antena 1, a fost difuzat un videoclip, filmat cu o cameră ascunsă, înfățișându-l pe fostul premier Emil Boc schimbandu-se, la vestiarul unei săli de sport. Un act normal, transformat de o televiziune în circ național.

La începutul lunii martie, postul de televiziune Antena 3 a fost amendat cu 150.000 lei, pentru repetate utilizări ale unui limbaj injurios, episodul când, în  emisiunea „Sinteza zilei”, Mihai Gâdea i-a spus preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, că este „dobitoc”, fiind doar un ultim, dar concludent, exemplu. Un cuvânt oarecare, dar spus în prime-time de către directorul unei televiziuni, de către moderatorul unei emisiuni TV, în aplauzele publicului, devine trist.

Mirela Bugetara

Mirela Bugetara (Sursa foto: captura Antena 1 via paginademedia.ro)

Zilele trecute, din nou pe Antena 1, a fost difuzat un reportaj realizat într-o piață din București, având ca subiect scumpirea fructelor și legumelor. Într-una dintre secvente, o doamnă este filmată în timp ce cumpără două roșii și, întrebată fiind de către reporter de ce doar două, spune că doar atât își permite din salariul de bugetară. In cadrul următor, in plan secund, aceeași doamnă, poate fi văzută, însă, în spatele unei tarabe, vânzând cartofi. Un subiect sensibil, un adevăr dureros, dar când metoda prin care este obținută informația se apropie mai mult de dramaturgie decât de jurnalism, se transformă într-o palmă pe obrazul tuturor jurnaliștilor.

Pe lângă evidenta sa polarizare, societatea românească a devenit dependentă de exagerări, de extraordinar, de ieșit din comun și de orice ridicol vopsit și vândut ca fabulos. Românul s-a tabloidizat, cancan-izat si otv-izat și devine anxios în prezența unui discurs normal, echilibrat, documentat și, de ce nu, echidistant, așa cum ar trebui să fie prezentat orice demers jurnalistic, iar mass-media – în special televiziunile – nu a ezitat să intre în acest dans al propriei sale morți. Pentru că această spirală a exceselor, suprapusă unei presiuni din partea mass-mediei alternative și independente nu poate avea decât un singur rezultat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s