… si veselie


România este departe de normalitate, din multe, poate prea multe puncte de vedere și, cu toate acestea, nu cred că sunt numeroși, cei care sa acuze lipsa unei vieti culturale vibrante.

Vara lui 2012 urmează traseul ascendent al anilor trecuți, în ceea ce privește manifestările artistice și culturale, fiind marcată de apariția de noi și noi festivaluri și reîntoarcerea altora, deja consacrate. Pentru amatorii de muzică simfonică, jazz, blues, rock, electronică, hip hop și câte și mai câte alte stiluri, genuri și sub-genuri, pentru iubitorii de teatru, de film, de fotografie, pentru toți aceștia, există, cel puțin, un festival care aduce în prim plan arta, sub toate formele sale.

Și, pentru că, meteorologic vorbind, avem deja parte de zile de vară, nici oferta de festivaluri nu lasă de dorit: la Ateneu avem Festivalul Sergiu Celibidache, la Sibiu – Jazz Festival și, în București, Festivalul Filmului European 2012. Iar vara continuă cu RECLAIM! Underground Timișoara Festival (Timișoara), Free Fest (Bucov), Delahoya (Cluj-Napoca), I love festival (Păulesti), TIFF (Cluj-Napoca), Green Hours Internațional Jazz Fest (București) Adventure Fest (Nehoiu), Internațional Romani Festival, Festivalul Comediei Românești, OST Fest, B’€™ESTFEST (București), Rocker’s Chalange (Sască-Montană), Ghost Festival 2012 (Râșnov), Rock Evolution (Oradea), Stufstock 2012 (Vama-Veche), ROUTE68 SUMMERFEST 2012 (Deva), Festivalul Folk You 2012 (Vama-Veche), ARTmania 2012 (Sibiu), Summer Well 2012 (Buftea) și, la început de septembrie, Festivalul PLAI 2012 (Timișoara).

Lista de mai sus nu este completă, am numit doar câteva dintre evenimentele cu notorietate și de tradiție, dar și câteva festivaluri care, poate, vor deveni o prezentă obișnuită în peisajul cultural autohton, însă lista acestora este mult mai întinsă. Ce trebuie remarcat este faptul că arta nu mai poposește doar la Romexpo sau la Cluj-Napoca, a migrat în toate zonele țării, ba mai mult, poate fi – și așteaptă să fie – găsită în locuri din ce în ce mai diverse, dar toate pline de normalitatea pe care o inspiră și o impune prezența culturii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s